Varikosel kısırlığı

Tatara

Member
Varikosel testise gelen venöz damarlarındaki genişlemedir ve doğuştan olan bir durumdur. Bu durumu bacaklardaki varis rahatsızlığına benzetebiliriz. Bazı insanlarda nasıl bacakta geniş damarlar görünüyorsa bazı erkeklerde her iki taraftada oluşabilen ama özellikle sol testiste oluşan damar yapısında genişlemeye varikosel denir.
Varikosel erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olarak karşılaşılan anotomik bozukluktur.
Yaklaşık % 30-35 oranındaki çocuk sahibi olamayan erkeklerde varikoselin varlığı tespit edimiştir. Ancak toplumda baktığımız zaman cocuk sahibi olan erkeklerde de varikoselin varlığı tespit edilmiştir. İlk çocuğu olmasına rağmen belli bir zaman sonra ikinci kez çocuk sahibi olmak isteyen ancak sperm kalitesindeki çeşitli bozukluklardan dolayı çocuk sahibi olamayan erkeklerde varikosel varsa bunun düzeltilmesiyle tekrardan doğal yoldan çocuk sahibi olma şansı olabilir. Dolayısıyla varikosel eğer muayenede hissedilebilir düzeydeyse düzeltilmelidir ve bu da erkeklerin doğal yoldan çocuk sahibi olma şanslarını artırır.
Son dönemde yapılan çalışmalarda da tüp bebek tedavilerinde de varikoseli olan erkeklerin varikoselin düzeltilmesiyle tüp bebek şanslarının daha da arttığı hatta ileri tüp bebek yöntemleri kullanmadan aşılama gibi veya doğal yollardan cocuk sahibi olabileceği yönde yayınlar mevcuttur.
Varikosel ameliyatları genelde genel anestezi altında yapılan basit işlemlerdir.Varikosel ameliyatlarında en etkili yöntem mikro cerrahi yöntemle damarların bağlanması yani operayon sırasında mikroskop kullanımıdır. Bu yollarla yapılan operasyonlarda başarı şansı daha yüksek olup komplikasyon oranları daha düşüktür. Varikosel ameliyatı olmayan erkeklerde
Sperm sayısında azalma
Sperm hareketliliğinde düşme
Sperm yapısında bozulma
Zamanla testiste küçülme
Testosteron seviyesinde azalma gibi durumar görülebilir.
Bazı erkeklerde de kasıklarda ağrı şikayeti zaman zaman görülebilir.