Şair olmak için hangi bölüm ?

Pusula

New member
Şair Olmak İçin Hangi Bölüm? İşte Forumun En Edebî(!) Sorusu

Arkadaşlar selam! 🤗 Hepimiz zaman zaman “Şair olmanın resmi bir yolu var mı?” diye düşünmüşüzdür. Kimimiz “Edebiyat Fakültesi” der, kimimiz “Hayatın tokadı bölümü”nden mezun olmak gerektiğini savunur. Ama forumda şöyle bir gerçek var: Şairlik, genelde sabah kahvaltıda simit-peynir eşliğinde yazılan mısralarla başlar, akşam ise “kimse beni anlamıyor” diye biten derin postlarla taçlanır. 😂

Bu başlıkta konuyu hem ciddi hem de bol kahkahalı ele almak istedim. Erkeklerin “çözüm odaklı” stratejileriyle kadınların “empati ve ilişki odaklı” yaklaşımlarını yan yana getirip, ortaya bir şiir gibi forum yazısı çıkarmaya çalışacağım. Hazırsanız, başlayalım!

---

1. Erkeklerin Şairlik Yolunda Stratejik Planları

Erkek forumdaşlarımıza bakıyoruz: Onlar için şairlik bir “proje yönetimi” gibi.

- Öncelikle hedef belirleniyor: “2026’ya kadar duygusal bir şiir kitabı çıkarılacak.”

- Ardından planlama yapılıyor: “Her gün 2 kıta yaz, haftada bir deneme yayınla, ayda bir depresyona gir.”

- Sonra kaynak yönetimi: “Kahve stoğu tamam mı? Evin yakınında gece 2’de açık tekel var mı? İnspirasyon için terk edilecek ilişki listesi hazır mı?”

Erkeklerin bu çözüm odaklı yaklaşımı bazen o kadar teknik oluyor ki, “şiir nasıl yazılır?” sorusunu bile excel tablosuna dökebiliyorlar. Örneğin:

| Gün | İlham Kaynağı | Yazılacak Şiir Konusu | B Planı |

| --------- | ------------------------- | --------------------- | ------------------- |

| Pazartesi | Ex’in Instagram paylaşımı | Hüzün | Çikolatalı dondurma |

| Salı | Yağmur | Umut | Dizi maratonu |

| Çarşamba | Elektrik faturası | Dram | Ekstra dram |

Sonra forumda şöyle paylaşımlar geliyor:

“Arkadaşlar, sevgilim beni terk etti. KPI hedefime göre bu ay 3 şiir yazmam lazım ama 5 çıktı. Sizce fazla üretim de kaliteyi düşürür mü?” 😅

---

2. Kadınların Empatik ve İlişkisel Şairlik Yaklaşımları

Kadın forumdaşlara gelince… Onlar için şairlik, bir iç yolculuk, bir dostluk sanatı.

- Önce kalpteki yara hafifçe okşanıyor: “Kırıldım ama kırgınlığımı mısralara sardım.”

- Sonra empati devreye giriyor: “Şiirim sadece benim değil, tüm forumdaş kız kardeşlerimin sesi olsun.”

- Ve ilişki odaklı yaklaşım: “Bu dörtlüğü sana yazdım Ayşe, çünkü sen geçen gün çok üzgün görünüyordun.”

Kadınlar için şairlik, biraz da terapi odası gibi. Bir dize yazıyorlar, altına gelen 20 yorumla şairlik lisansını alıyorlar resmen. 🤍

Mesela:

> “Sen gittin, ama kahve kupam hala sıcaktı…”

Altına hemen geliyor yorumlar:

- “Canım çok güzel yazmışsın, gözlerim doldu 😭

- “Tam benlik şiir olmuş, ellerine sağlık 💐

- “Bunu story’mde paylaşabilir miyim?”

Kadınların bu paylaşımcı yaklaşımı sayesinde forumda “Şairler Kulübü Dayanışma Grubu” kurulması an meselesi. Erkekler strateji yapar, kadınlar empatiyle şiiri yayar, işte tam ekip çalışması!

---

3. Üniversite Bölümü Şart mı?

Gelelim asıl soruya: Şair olmak için hangi bölüm?

- Edebiyat okuyabilirsin, ama mezun olduğunda şair değil “edebiyat öğretmeni” çıkma ihtimalin çok yüksek.

- Felsefe okuyabilirsin, o zaman da şiirlerin “hiçlik” ve “varoluş sancısı” arasında sıkışıp kalır.

- Psikoloji okuyabilirsin, o durumda yazdığın her şiirle önce kendini, sonra tüm forumu analiz etmeye başlarsın.

- Mühendislik okuyup şair olan var mı? Evet, ama onlar da genelde “Aşk = sen + ben / zamana bölü” formülleriyle uğraşıyor.

Kısacası arkadaşlar, şairlik için tek gereken bölüm: “Hayat Bölümü.” Diploması kalp kırıklığıyla, stajı sabaha kadar uykusuzlukla, mezuniyeti ise forumda “helal olsun abi/kardeşim” yorumlarıyla veriliyor. 🎓✨

---

4. Şairlikte Forumun Gücü

Şair olma yolunda en önemli şeylerden biri de forum desteği. Çünkü forum şairi yalnız bırakmaz.

- Erkek forumdaş yazdı mı: “Abi, bu şiirle Nobel alırsın.”

- Kadın forumdaş yazdı mı: “Mükemmel bir duygu yoğunluğu var, gözlerim doldu.”

- Şiir çok kötüyse bile: “İyi deneme olmuş, devam et mutlaka 👏

Burada hepimiz birbirimizin şairliğine omuz veriyoruz. Forumdaşın paylaştığı iki satır bile moral oluyor. Çünkü biz biliyoruz ki: “Her forumun içinde gizli bir şair yatar, yeter ki başlık doğru olsun.”

---

5. Son Söz ve Tartışma Çağrısı

Sevgili forumdaşlar, gördüğünüz gibi “şair olmak için hangi bölüm” sorusunun net bir cevabı yok. Ama kesin bir gerçek var: Şairlik diploma değil, forumda sabaha karşı yazılmış duygusal postlarla gelişen bir yetenek.

Şimdi söz sizde!

- Sizce şairlik için hangi bölümden mezun olmak gerekir?

- En yaratıcı “şairlik fakültesi” önerinizi duymak isterim. Mesela “Aşk Mühendisliği”, “Kader Bilimleri”, “Gözyaşı ve Çay Fakültesi” gibi.

- Ayrıca, erkeklerin excel tablosu mu yoksa kadınların empatik yaklaşımı mı daha çok şiir çıkarır sizce?

Haydi yorumlar gelsin, şiirler aksın, forumumuzun edebiyat fakültesi bugün burada açılsın! 🎭

---

İstersen sana devamında farklı forumdaşların “cevap” tarzında kısa-kısa esprili yorumlar da yazabilirim. İstiyor musun?