Iş korkusu nedir ?

Sude

New member
İş Korkusu: Bir Kaygının Derinliklerine Yolculuk

Herkese merhaba! Bugün sizlere iş korkusunun ne olduğunu anlatmak istiyorum, ancak bunu sadece kuru bir tanımla değil, bir hikâye aracılığıyla açıklamaya çalışacağım. Hepimiz farklı şekillerde deneyimlediğimiz korkularla yaşamımıza devam ediyoruz. Bu yazıda, iş korkusunun ne kadar derin ve etkili olabileceğine dair bir bakış açısı sunacağım.

Bundan birkaç yıl önce, yakın bir arkadaşımın yaşadığı bir deneyimi paylaşmıştı. O günden sonra iş dünyasına ve insanlara dair bakış açım biraz daha farklılaştı. Şimdi, o deneyimi ve iş korkusunun insana nasıl işlerken toplumsal yapıları nasıl etkilediğini düşünmek istiyorum. Haydi, başlıyoruz.

Bir Sabahın Hikayesi: Selim ve Ayşe

Selim, hayatının büyük bir kısmını işine adayan, disiplinli ve stratejik bir adamdı. Ancak, bir sabah, masa başındaki bilgisayarına bakarken, birkaç saniye boyunca hiç bir şey göremedi. İş yerindeki sorumluluklar, projeler, teslim tarihleri, sürekli artan beklentiler… Bunlar ona bir anda ağır gelmişti. Bir korku başladı içinde büyümeye. O an, neyin korkusu olduğunu anlamaya çalıştı. Ama sadece bir şey biliyordu; bu korku onu paralize ediyordu.

Ona en yakın olan, ve aynı zamanda en farklı bakış açısına sahip olan kişi ise Ayşe’ydi. Ayşe, Selim’in iş arkadaşından daha fazlasıydı, aynı zamanda çok yakın bir dostuydu. Ayşe her zaman ilişkiler kurmaya ve insanlara empati göstermeye yatkındı. O sabah Ayşe, Selim’i masasında gergin ve kaygılı görünce hemen yanına geldi.

Korkunun İlk Belirtileri: Empati ve Strateji Arasında

“Selim, neler oluyor? Her şey yolunda mı?” diye sordu Ayşe. Selim başını kaldırarak, derin bir nefes aldı ve “Bilmiyorum Ayşe… Sonunda iş hayatımın beni boğduğunu hissediyorum. Ama aynı zamanda, her şeyin bir şekilde üstesinden gelmeliyim. Nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum.”

Ayşe, onu dikkatle dinledikten sonra, Selim’in korkusunun kaynağını tam olarak anlamıştı. Ayşe, her ne kadar stresli olsa da bu tür anlarda insanları anlamak ve duygusal ihtiyaçlarını görmek konusunda çok yetenekliydi. Onun için bu tür durumlar, duygusal bir bağ kurmak ve insanı rahatlatmak için fırsattı. “Bence ilk yapman gereken şey, biraz sakinleşip kendini yeniden toparlamak. Kendine bir nefes al,” dedi Ayşe.

Selim ise her zaman çözüm odaklı bir adamdı ve Ayşe’nin yaklaşımını anlamıyordu. “Sakinleşmek?! Zamanım yok, Ayşe. Her şey birbirine girmiş durumda. Bir çözüm bulmam gerek,” dedi Selim, odanın ortasında dolaşarak.

İş Korkusunun Toplumsal Yönü: Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı ve Kadınların Empatik Duruşu

Bu iki farklı yaklaşım, toplumsal ve tarihsel olarak da derinlemesine bağlara sahiptir. İş korkusunun her bireyi farklı şekilde etkileyebilmesi, çoğu zaman toplumsal rollerle de ilişkilidir. Erkekler, özellikle toplumda kendilerine yüklenen “güçlü olma” ve “stratejik düşünme” rollerine uygun olarak daha çok çözüm odaklı yaklaşırlar. Kadınlar ise daha çok ilişkisel becerilere dayanarak, empati ve destek sağlamaya yönelirler.

Ancak burada önemli olan, her iki yaklaşımın da tek başına yeterli olmadığıdır. Ayşe’nin yaklaşımı Selim’in içsel sıkıntısını anlamak ve ona bir süreliğine de olsa güven vermek üzerineydi. Diğer yandan Selim’in yaklaşımı, problem çözme ve odaklanma yeteneğiyle işlerini hızla toparlamayı amaçlıyordu. Ancak iki yaklaşım da, birbirinden bağımsız olmanın ötesinde, aslında birbirini dengeleyen bir yapıya sahiptir.

İşte burada önemli bir nokta var: İş korkusunun kaynağı sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal yapıların ve cinsiyet rollerinin bir yansımasıdır. Erkekler toplumsal olarak “güçlü” olmak, başarılı olmak ve sürekli çözüm üretmek zorunda hissettirilirken, kadınlar daha çok başkalarına yardımcı olma ve duygusal ihtiyaçları anlama beklentisiyle büyütülüyorlar. Bu durum, iş dünyasında hem erkekler hem de kadınlar için baskı yaratıyor. Ancak, bu baskılar farklı şekillerde kendini gösteriyor.

Selim ve Ayşe’nin Çözüm Arayışı: İş Korkusunu Yenmek Mümkün mü?

Selim ve Ayşe, gün boyunca bu konuda çok konuştular. Ayşe, Selim’e sadece duygusal destek sunmakla kalmadı, aynı zamanda iş yerindeki stresle nasıl başa çıkabileceğine dair bazı ipuçları da verdi. “Belki de biraz daha esnek olmalısın. Kendine zaman tanı. Çözüm üretmek elbette önemli ama sağlıklı kalmak daha da önemli.”

Selim, bu öneriyi ilk başta reddetse de, Ayşe’nin söylediklerini zihninde tekrar tekrar düşündü. Birkaç hafta sonra, Selim gerçekten de işine yaklaşımını değiştirdi. Artık her projeyi bir anda halletmeye çalışmıyordu; küçük adımlarla ilerlemeyi tercih ediyordu. Ayşe’nin gösterdiği empatik yaklaşım ve insanları dinleme yeteneği sayesinde, Selim duygusal olarak daha güçlü hissetmeye başladı.

Ve bir gün Selim, Ayşe’ye şunları söyledi: “Sanırım artık korkumu daha iyi yönetebiliyorum. İşim, hala stresli ama artık bana daha az ağır geliyor.”

Sonuç: İş Korkusuyla Baş Etmenin Yolu

İş korkusu, yalnızca bireysel bir mesele değil; toplumsal roller, cinsiyet normları ve iş dünyasının dayattığı baskılarla şekillenen bir korkudur. Erkeklerin çözüm odaklı stratejileri, kadınların empatik yaklaşımlarıyla birleştiğinde ise bu korkuyu yönetmenin daha dengeli bir yolu bulunabilir. Selim ve Ayşe’nin hikâyesi, bu dengeyi yakalamak adına önemli bir örnektir.

Peki siz, iş korkusuyla nasıl başa çıkıyorsunuz? Çözüm odaklı mı yaklaşıyorsunuz yoksa empatik bir şekilde destek arıyor musunuz?

Sizce iş dünyasında daha fazla empati ve anlayışa mı ihtiyaç var, yoksa daha fazla stratejik düşünmeye mi? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!