Hamilelikte Aylara Göre Cinsellik

Tatara

Member
Hamilelikte Aylara Göre Cinsellik
Genellikle, cinsel hayattaki etkinlikler hamileliğin ilk üç ayında azalır. İkinci üç ayda artmakta olup, gebeliğin son üç ayında ise cinsel etkinlikler yeniden azalma göstermektedir.
Hamileliğin ilk 3 ayı
Hamileliğin ilk üç ayı, annenin hamileliğe alışmaya çalışması ve annelik duygusunun yerleşmeye başlaması ile gecen bir süreçtir. Anne adayının bebeğine bir şey olacağı korkusu ve gebelik kaynaklı bulantı ve kusmalar anne adayını bu süreçte cinsellikten soğutabilir. Anne baba adayları bu dönemde cinsel ilişkiye girmekten bebeğin düşeceği korkusuyla kaçınırlar. Bu dönemde gerçekleşen düşükler, çoğunlukla fetüs bozuklukları sebebiyledir.
Hamileliğin ikinci 3 ayı
Memelerde ve genital bölgede oluşan kan artışı sebebiyle cinsel istekler normale dönebilir. Bazen de çoğalır. Bu sebep dolayısıyla gebeliğin 2. üç aylık döneminde cinsel ilişkide artış meydana gelebilir.
Hamileliğin son 3 ayı
Hamileliğin son üç ayında giderek çoğalan kilo artışı sebebiyle anne adayının fiziksel olarak hareket kabiliyetinin sınırlanması, kilo kaynaklı yaşanan sırt ve bel ağrıları, vulvadaki ödem ve mantar enfeksiyonundaki artış sebebiyle cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi anne adaylarını cinsellikten soğutabilir.
Cinsel ilişki esnasınsa penis fetusla kesinlikle temas edemez. Bu sebeple cinsel ilişki bebeğe herhangi bir zarar vermez. Anne karnındaki bebek, uterusun kasları, gebelik kesesi ve kese içindeki amnion sıvısı dış etkilere karşı muhafaza edilmektedir. Orgazm, uterus’un kasıcı etkisi olan oksitosin salınımına sebep olur. Ancak bu asla doğumu uyarıcı ya da başlatıcı seviyede değildir. Gene de dikkat edilmesi gereken aşırı meme başı uyarımı da bu etkiye sebep olabilir. Bu sebeple aşırı meme başı uyarısı sakıncalıdır.
Kısacası, çeşitli durumlar dışında normal seyrinde devam eden bir gebelikte, cinsel ilişki sınırlandırması yoktur.
Hamilelikte cinsel ilişkinin sakıncalı olduğu durumlar
  • Geçmişte gebelik kayıpları olan kadınlar,
  • Erken doğum ve düşük riskine sahip olan kadınlar,
  • Gebeliğin herhangi bir döneminde nedeni açıklanamayan vajinal kanama geçirmiş olanlar,
  • Erken doğum ve düşük risk ihtimalini artırmasından dolayı servikal kanal yetmezliği olanlar,
  • Plasentanın rahim kanal ağzını lam veyu parsiyel kapaması durumun eşlik ettiği haller,
  • Partnerde cinsel yolla bulaşan hastalığın görülmesi ve tedavisi tamamlanıncaya kadar olan dönem,
  • Tek gebeliklerde son 1 ay, çoğul gebeliklerde ise 6. aydan sonra cinsel birleşme kesinlikle yapılmamalıdır.