Pusula
New member
Bir Fotoğraf Albümünde Başlayan Merak: Badem Gözlü Olup Olmadığını Nasıl Anladık?
Geçen ay aile büyüklerini ziyaret ettiğimde, eski fotoğraf albümlerini karıştırırken ilginç bir sohbetin ortasında buldum kendimi. Siyah beyaz bir fotoğrafın üzerinde duran halam, gençlik yıllarındaki bir akrabasını gösterip gülümseyerek, “Bak, ne kadar belirgin badem gözleri varmış,” dedi.
O an dikkatimi çeken şey, fotoğraftaki kişinin gözlerinin gerçekten farklı görünmesiydi. Ama açıkçası ben o güne kadar badem gözlü olmanın tam olarak ne anlama geldiğini hiç düşünmemiştim. Eve döndüğümde bu konu üzerine araştırma yapmaya başladım. Sonra yaşadığım küçük bir olay, öğrendiklerimi çok daha ilginç hale getirdi.
Forumdaki arkadaşlarla paylaşmak istedim çünkü eminim birçok kişi de zaman zaman aynaya bakıp ya da bir fotoğrafını incelerken aynı soruyu sormuştur:
“Acaba benim gözlerim badem gözlü mü?”
Bir Kahve Masasında Başlayan Tartışma
Araştırmalarım sürerken arkadaş grubumuzla bir kafede buluştuk. Konu bir şekilde yüz hatlarına geldi.
Murat, her zamanki gibi meseleye analitik yaklaşan biriydi. Telefonunu çıkarıp birkaç yüz oranı tablosu açtı.
“Badem gözlü olup olmadığını anlamak aslında zor değil,” dedi. “Gözün iç ve dış köşeleri arasındaki çizgiye bakmak gerekiyor. Dış köşe hafif yukarıdaysa ve göz şekli yatay olarak uzuyorsa genelde badem göz kabul ediliyor.”
Murat'ın yaklaşımı oldukça sistematikti. Bir problemi çözer gibi konuya bakıyordu.
Zeynep ise farklı bir noktaya değindi.
“Bence sadece ölçüyle açıklanamaz,” dedi. “Bazı insanların gözleri tam olarak badem formunda olmasa bile ifadeleri çok sıcak ya da dikkat çekici olabiliyor. İnsanların göz şekillerini algılayışımız biraz da duygusal bir konu.”
Bu yorum masadaki herkesi düşündürdü.
Birimiz geometriye bakıyordu, diğerimiz insan algısına.
Aslında ikisi de haklıydı.
Peki Badem Göz Tam Olarak Nedir?
Araştırmalar sırasında farklı kaynaklarda ortak olarak vurgulanan birkaç özellik dikkatimi çekti.
Badem gözlerde genellikle:
• Gözler yatay olarak hafif uzun görünür.
• İrisin üst ve alt kısmı göz kapaklarına yakın durur.
• İç ve dış köşeler sivrimsi bir geçiş oluşturur.
• Dış köşe çoğunlukla hafif yukarı yönelir.
• Göz çevresindeki hatlar yumuşak bir oval görünüm verir.
İsmini de zaten badem meyvesinin şeklinden alır.
Bir aynanın karşısına geçtiğinizde gözünüzün genel siluetine bakabilirsiniz. Eğer gözünüz tam yuvarlak görünmüyor ve iki uçta hafif daralan bir yapı oluşturuyorsa badem göz formuna yakın olabilirsiniz.
Ama burada önemli bir ayrıntı var.
Yüz anatomisi kişiden kişiye değiştiği için göz şekilleri kesin sınırlarla ayrılmaz. Çoğu insan farklı göz tiplerinin özelliklerini aynı anda taşıyabilir.
Tarihte Badem Gözlerin Algılanışı
Araştırırken beni en çok şaşırtan noktalardan biri de buydu.
Farklı dönemlerde ve farklı toplumlarda badem göz şekli estetik açıdan dikkat çekici bulunmuş.
Antik dönem sanat eserlerine bakıldığında birçok heykelde ve duvar resminde gözlerin belirgin şekilde uzatıldığı görülüyor.
Orta Asya'dan Akdeniz'e kadar uzanan geniş coğrafyalarda ressamlar ve heykeltıraşlar gözleri olduğundan daha uzun ve dengeli çizmeyi tercih etmişler.
Bunun sebebi yalnızca güzellik anlayışı değilmiş.
Bazı tarih araştırmacılarına göre uzun ve dengeli göz formu; dikkat, bilgelik ve zarafet gibi özelliklerle ilişkilendirilmiş.
Elbette her toplumun estetik anlayışı farklıydı.
Ancak gözlerin insan iletişimindeki merkezi rolü nedeniyle birçok kültürde özel bir önem kazandığını görmek mümkün.
Fotoğraf Deneyi ve Beklenmedik Sonuç
Merakım iyice artınca küçük bir deney yaptım.
Eski okul fotoğraflarımı ve son yıllarda çekilmiş görüntülerimi karşılaştırdım.
İlginç bir şey fark ettim.
Bazı fotoğraflarda gözlerim belirgin şekilde badem gözlü görünüyordu.
Bazılarında ise tamamen farklı.
Önce bunun garip olduğunu düşündüm.
Sonra bir fotoğrafçı arkadaşımla konuştum.
Işık açısı, kamera yüksekliği, baş pozisyonu ve mimiklerin göz şeklinin algılanışını ciddi biçimde değiştirebildiğini anlattı.
Yani bazen insanlar sadece bir fotoğrafa bakarak yanlış değerlendirme yapabiliyor.
Bu yüzden göz şeklinizi anlamak istiyorsanız tek bir kareye değil, doğal ışıkta çekilmiş birkaç farklı görüntüye bakmak daha doğru sonuç verebilir.
İnsanlar Neden Bu Konuya Bu Kadar İlgi Duyuyor?
Bu sorunun cevabı bence oldukça ilginç.
Gözler, yüzümüzde en çok dikkat çeken bölgelerden biri.
Bir insanla konuşurken ilk odaklandığımız yer çoğu zaman gözleri oluyor.
Bu nedenle insanlar göz şekillerini öğrenmeye ve anlamaya doğal olarak ilgi duyuyor.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken başka bir nokta var.
Bir göz şeklinin diğerinden daha güzel olduğu düşüncesi doğru değil.
Yuvarlak gözler, çekik gözler, derin yerleşimli gözler veya badem gözler...
Her biri farklı karakteristik özellikler taşır.
Asıl önemli olan, yüzün genel uyumu ve kişinin kendine özgü ifadesidir.
Zeynep'in kahve masasında söylediği şeyi sonradan daha iyi anladım.
İnsanlar yalnızca anatomik şekilleri değil, aynı zamanda o gözlerin taşıdığı ifadeyi de görüyor.
Aynaya Bakarken Fark Ettiğim Şey
Araştırmalar bittikten sonra bir gün aynanın karşısında durup gözlerimi yeniden inceledim.
Bu kez amacım sadece badem gözlü olup olmadığımı anlamak değildi.
İnsanların neden yüz detaylarına bu kadar anlam yüklediğini düşünüyordum.
Belki de mesele göz şeklinin kendisi değildi.
Belki de insanlar bu tür özellikler üzerinden kim olduklarını anlamaya çalışıyordu.
Yüzümüzdeki her ayrıntı, ailemizden gelen küçük izler taşıyor.
Bazı özellikler büyükannelerimize, bazıları dedelerimize benziyor.
Bir göz şekli sadece estetik bir detay olmaktan çıkıp geçmişle bağ kurmanın bir yoluna dönüşebiliyor.
Bu yüzden bugün biri bana “Badem gözlü olup olmadığımı nasıl anlayabilirim?” diye sorsa, teknik özellikleri anlatırım.
Ama ardından şu soruyu da eklerim:
Sizce insanların gözlerinde dikkat çeken şey gerçekten şekli mi, yoksa o gözlerin anlattığı hikâyeler mi?
Forumdaki arkadaşların görüşlerini merak ediyorum. Siz kendi göz şeklinizi hiç inceleyip araştırdınız mı? Fotoğraflarda farklı göründüğünü fark ettiniz mi? Yoksa gözlerin insan yüzündeki etkisinin teknik ölçülerin çok ötesinde olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Geçen ay aile büyüklerini ziyaret ettiğimde, eski fotoğraf albümlerini karıştırırken ilginç bir sohbetin ortasında buldum kendimi. Siyah beyaz bir fotoğrafın üzerinde duran halam, gençlik yıllarındaki bir akrabasını gösterip gülümseyerek, “Bak, ne kadar belirgin badem gözleri varmış,” dedi.
O an dikkatimi çeken şey, fotoğraftaki kişinin gözlerinin gerçekten farklı görünmesiydi. Ama açıkçası ben o güne kadar badem gözlü olmanın tam olarak ne anlama geldiğini hiç düşünmemiştim. Eve döndüğümde bu konu üzerine araştırma yapmaya başladım. Sonra yaşadığım küçük bir olay, öğrendiklerimi çok daha ilginç hale getirdi.
Forumdaki arkadaşlarla paylaşmak istedim çünkü eminim birçok kişi de zaman zaman aynaya bakıp ya da bir fotoğrafını incelerken aynı soruyu sormuştur:
“Acaba benim gözlerim badem gözlü mü?”
Bir Kahve Masasında Başlayan Tartışma
Araştırmalarım sürerken arkadaş grubumuzla bir kafede buluştuk. Konu bir şekilde yüz hatlarına geldi.
Murat, her zamanki gibi meseleye analitik yaklaşan biriydi. Telefonunu çıkarıp birkaç yüz oranı tablosu açtı.
“Badem gözlü olup olmadığını anlamak aslında zor değil,” dedi. “Gözün iç ve dış köşeleri arasındaki çizgiye bakmak gerekiyor. Dış köşe hafif yukarıdaysa ve göz şekli yatay olarak uzuyorsa genelde badem göz kabul ediliyor.”
Murat'ın yaklaşımı oldukça sistematikti. Bir problemi çözer gibi konuya bakıyordu.
Zeynep ise farklı bir noktaya değindi.
“Bence sadece ölçüyle açıklanamaz,” dedi. “Bazı insanların gözleri tam olarak badem formunda olmasa bile ifadeleri çok sıcak ya da dikkat çekici olabiliyor. İnsanların göz şekillerini algılayışımız biraz da duygusal bir konu.”
Bu yorum masadaki herkesi düşündürdü.
Birimiz geometriye bakıyordu, diğerimiz insan algısına.
Aslında ikisi de haklıydı.
Peki Badem Göz Tam Olarak Nedir?
Araştırmalar sırasında farklı kaynaklarda ortak olarak vurgulanan birkaç özellik dikkatimi çekti.
Badem gözlerde genellikle:
• Gözler yatay olarak hafif uzun görünür.
• İrisin üst ve alt kısmı göz kapaklarına yakın durur.
• İç ve dış köşeler sivrimsi bir geçiş oluşturur.
• Dış köşe çoğunlukla hafif yukarı yönelir.
• Göz çevresindeki hatlar yumuşak bir oval görünüm verir.
İsmini de zaten badem meyvesinin şeklinden alır.
Bir aynanın karşısına geçtiğinizde gözünüzün genel siluetine bakabilirsiniz. Eğer gözünüz tam yuvarlak görünmüyor ve iki uçta hafif daralan bir yapı oluşturuyorsa badem göz formuna yakın olabilirsiniz.
Ama burada önemli bir ayrıntı var.
Yüz anatomisi kişiden kişiye değiştiği için göz şekilleri kesin sınırlarla ayrılmaz. Çoğu insan farklı göz tiplerinin özelliklerini aynı anda taşıyabilir.
Tarihte Badem Gözlerin Algılanışı
Araştırırken beni en çok şaşırtan noktalardan biri de buydu.
Farklı dönemlerde ve farklı toplumlarda badem göz şekli estetik açıdan dikkat çekici bulunmuş.
Antik dönem sanat eserlerine bakıldığında birçok heykelde ve duvar resminde gözlerin belirgin şekilde uzatıldığı görülüyor.
Orta Asya'dan Akdeniz'e kadar uzanan geniş coğrafyalarda ressamlar ve heykeltıraşlar gözleri olduğundan daha uzun ve dengeli çizmeyi tercih etmişler.
Bunun sebebi yalnızca güzellik anlayışı değilmiş.
Bazı tarih araştırmacılarına göre uzun ve dengeli göz formu; dikkat, bilgelik ve zarafet gibi özelliklerle ilişkilendirilmiş.
Elbette her toplumun estetik anlayışı farklıydı.
Ancak gözlerin insan iletişimindeki merkezi rolü nedeniyle birçok kültürde özel bir önem kazandığını görmek mümkün.
Fotoğraf Deneyi ve Beklenmedik Sonuç
Merakım iyice artınca küçük bir deney yaptım.
Eski okul fotoğraflarımı ve son yıllarda çekilmiş görüntülerimi karşılaştırdım.
İlginç bir şey fark ettim.
Bazı fotoğraflarda gözlerim belirgin şekilde badem gözlü görünüyordu.
Bazılarında ise tamamen farklı.
Önce bunun garip olduğunu düşündüm.
Sonra bir fotoğrafçı arkadaşımla konuştum.
Işık açısı, kamera yüksekliği, baş pozisyonu ve mimiklerin göz şeklinin algılanışını ciddi biçimde değiştirebildiğini anlattı.
Yani bazen insanlar sadece bir fotoğrafa bakarak yanlış değerlendirme yapabiliyor.
Bu yüzden göz şeklinizi anlamak istiyorsanız tek bir kareye değil, doğal ışıkta çekilmiş birkaç farklı görüntüye bakmak daha doğru sonuç verebilir.
İnsanlar Neden Bu Konuya Bu Kadar İlgi Duyuyor?
Bu sorunun cevabı bence oldukça ilginç.
Gözler, yüzümüzde en çok dikkat çeken bölgelerden biri.
Bir insanla konuşurken ilk odaklandığımız yer çoğu zaman gözleri oluyor.
Bu nedenle insanlar göz şekillerini öğrenmeye ve anlamaya doğal olarak ilgi duyuyor.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken başka bir nokta var.
Bir göz şeklinin diğerinden daha güzel olduğu düşüncesi doğru değil.
Yuvarlak gözler, çekik gözler, derin yerleşimli gözler veya badem gözler...
Her biri farklı karakteristik özellikler taşır.
Asıl önemli olan, yüzün genel uyumu ve kişinin kendine özgü ifadesidir.
Zeynep'in kahve masasında söylediği şeyi sonradan daha iyi anladım.
İnsanlar yalnızca anatomik şekilleri değil, aynı zamanda o gözlerin taşıdığı ifadeyi de görüyor.
Aynaya Bakarken Fark Ettiğim Şey
Araştırmalar bittikten sonra bir gün aynanın karşısında durup gözlerimi yeniden inceledim.
Bu kez amacım sadece badem gözlü olup olmadığımı anlamak değildi.
İnsanların neden yüz detaylarına bu kadar anlam yüklediğini düşünüyordum.
Belki de mesele göz şeklinin kendisi değildi.
Belki de insanlar bu tür özellikler üzerinden kim olduklarını anlamaya çalışıyordu.
Yüzümüzdeki her ayrıntı, ailemizden gelen küçük izler taşıyor.
Bazı özellikler büyükannelerimize, bazıları dedelerimize benziyor.
Bir göz şekli sadece estetik bir detay olmaktan çıkıp geçmişle bağ kurmanın bir yoluna dönüşebiliyor.
Bu yüzden bugün biri bana “Badem gözlü olup olmadığımı nasıl anlayabilirim?” diye sorsa, teknik özellikleri anlatırım.
Ama ardından şu soruyu da eklerim:
Sizce insanların gözlerinde dikkat çeken şey gerçekten şekli mi, yoksa o gözlerin anlattığı hikâyeler mi?
Forumdaki arkadaşların görüşlerini merak ediyorum. Siz kendi göz şeklinizi hiç inceleyip araştırdınız mı? Fotoğraflarda farklı göründüğünü fark ettiniz mi? Yoksa gözlerin insan yüzündeki etkisinin teknik ölçülerin çok ötesinde olduğunu mu düşünüyorsunuz?